Εγχειρίδιο Δημιουργού

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να πουλήσεις τη δουλειά σου online

10+1 Tips για μοναδικές Instagram φωτογραφίες
6 λεπτά ανάγνωσης
10+1 Tips για μοναδικές Instagram φωτογραφίες
Θα ξέρεις ήδη πως η ενεργή παρουσία του brand σου στα Social Media με πλούσιο και ενδιαφέρον περιεχόμενο αποτελεί σημείο κλειδί για την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητάς του αλλά και για το χτίσιμο δυνατών σχέσεων με το κοινό το οποίο θέλεις να προσεγγίσεις. Ειδικά το Instagram θα λέγαμε πως έχει ίσως κερδίσει σε ένα βαθμό το Facebook σε σειρά προτεραιότητας ειδικά αν ο στόχος είναι το πιο νεανικό κοινό ηλικίας 18 – 35 ετών. 

Με το Instagram, λοιπόν, να κερδίζει την προτίμηση του νεανικού κοινού που αποτελεί στόχο πάρα πολλών εταιρειών και brands, βλέπουμε τον ανταγωνισμό μεταξύ τους να έχει πάρει φωτιά αφού βομβαρδιζόμαστε όλοι καθημερινά με posts, stories, διαφημίσεις και βίντεο από πάρα πολλές μικρές και μεγάλες εταιρείες, brands, designers και influencers.

Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, μέσα σε αυτό τον ‘πόλεμο’ του περιεχομένου να καταφέρει και το δικό σου brand να τραβήξει την προσοχή και σιγά σιγά να βρει τη θέση του στην καρδιά των χρηστών του Instagram; 

Ας δούμε μαζί, 10 +1 tips για μοναδικές Instagram φωτογραφίες που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον και θα κερδίσουν τα πολυπόθητα likes/follows.

1.       Μάθε & κατανόησε το φως και τη σημασία σου – χρησιμοποίησε ΦΥΣΙΚΟ φως

Όπως μπορείς να διαβάσεις και στην ευρύτερη ενότητα της Φωτογραφίας, προτείνουμε πάντα και για όλες τις φωτογραφίες (είτε αφορούν το Instagram είτε το jamjar store σου) το φυσικό φως καθώς έτσι, θα μπορέσεις να πετύχεις ένα όμορφο, καθαρό και ‘θερμό’ αποτέλεσμα όσον αφορά στο φωτισμό. Απόφυγε να τραβάς φωτογραφίες σε εσωτερικό χώρο με τεχνητά φώτα και προτίμησε την ανατολή και τις πρώτες ώρες του πρωϊνού για να πετύχεις την ‘απαλότητα’ που μόνο το φυσικό φως προσφέρει.

2.       Μάθε & χρησιμοποίησε τον κανόνα των τρίτων στη φωτογραφία

Ο κανόνας των τρίτων αποτελεί έναν από τους κυριότερους κανόνες σύνθεσης και συγκρότησης μιας φωτογραφίας και αναφέρεται στον τρόπο να ορίσεις και να επιτύχεις την ισορροπία στην παρουσίαση του θέματός σου. Σύμφωνα με αυτόν, «μια εικόνα πρέπει να την φανταστούμε σαν να  χωρίζεται σε εννέα ίσα μέρη με δύο ισαπέχουσες οριζόντιες γραμμές και δύο κάθετες γραμμές. Όποια σημαντικά για την εικόνα στοιχεία, πρέπει να τοποθετούνται κατά μήκος αυτών των γραμμών ή στις διασταυρώσεις τους.» (credits: http://physics4u.gr).

 
3.       Δώσε σημασία στο background και όχι μόνο στον πρωταγωνιστή της φωτογραφίας

Μην εστιάζεις όλη σου την προσοχή στο κύριο θέμα της φωτογραφίας. Φρόντισε το background σου να έχει ομοίως εικαστικό ενδιαφέρον ή τουλάχιστον να είναι προσεγμένο και να μην σαμποτάρει τον πρωταγωνιστή της φωτογραφίας. Θυμήσου ότι η φωτογραφία σου πρέπει να είναι προσεγμένη, να δείχνει επιμέλεια και φροντίδα και να αποπνεύει υψηλή αισθητική και επαγγελματισμό (ακόμη και αν πίσω από αυτά κρύβονται απλώς ένα ωραίο fluffy χαλί ή μια φωτεινή μαρμάρινη επιφάνεια).

 

4.       Φρόντισε το ‘περιτύλιγμα’ – συνοδευτικά αντικείμενα

Στο ίδιο πλαίσιο μην αμελήσεις να φροντίσεις κάθε αντικείμενο που θα χρησιμοποιήσεις στη φωτογραφία σου. Η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά! Αν θέλεις π.χ. να φωτογραφίσεις ένα πιάτο πεντανόστιμα vegan κεφτεδάκια φρόντισε το σερβίτσιο, τα είδη σερβιρίσματος, το τραπέζι, τα μυρωδικά που ίσως προσθέσεις, όλα να είναι όμορφα, προσεγμένα και αισθητικά εκλεπτυσμένα.

 
5.       Μην υπερβάλλεις με τα φίλτρα – δες τη φυσική ομορφιά των πραγμάτων

Εξαρτάται πάντα από το θέμα της φωτογραφίας σου, αλλά σε γενικότερο πλαίσιο προτείνουμε να μην υπερβάλλεις με τη χρήση φίλτρων τα οποία πολλές φορές συνθέτουν μη ρεαλιστικές εικόνες με τις οποίες το κοινό δύσκολα μπορεί να ταυτιστεί. Ειδικά αν σημαντικός πρωταγωνιστής της φωτογραφίας σου είναι το φυσικό τοπίο προτείνουμε να το αφήσεις να σου αποκαλύψει τις αφιλτράριστες ομορφιές του.

6.       Βρες τις καλές γωνίες

Πειραματίσου. Πειραματίσου. Και ΑΛΛΗ ΜΙΑ – Πειραματίσου. Το ίδιο κάδρο, η ίδια εικόνα μπορεί να πάρει πολλές διαφορετικές μορφές από διαφορετικές γωνίες. Μην αυτοπεριορίζεσαι σε μία ληψη από μία μόνο σκοπιά. Αναζήτησε τις διαφορετικές οπτικές γωνίες και μεταφορικά και ρεαλιστικά και άσε τις διαφορετικές εικόνες να σου ‘μιλήσουν’ από μόνες τους.

 
7.       Ψάξε για έντονα χρώματα και χρωματισμούς

Τα ζωντανά χρώματα στις εικόνες αμέσως προσελκύουν την προσοχή του κοινού και προκαλούν εντύπωση και θετικά συναισθήματα. Για αυτό και προτείνουμε στις εικόνες σου να αναζητάς όμορφα και ιδιαίτερα χρώματα και χρωματικούς συνδυασμούς που θα βοηθήσουν τις φωτογραφίες σου να ξεχωρίσουν και θα αναδείξουν ακόμη πιο δυναμικά τον εκάστοτε κεντρικό ‘ήρωα’ – θέμα.

 
8.       Βρες την ενδιαφέρουσα οπτική των πραγμάτων

...και συνδύασέ την με το brand σου, την αποστολή, τα χαρακτηριστικά του. Δημιούργησε ενδιαφέρον περιεχόμενο, διαφορετικό, ξεχωριστό μέσα από τα δικά σου μάτια και την ιστορία/αφήγηση του δικού σου brand. Εσύ ο ίδιος πρέπει να δεις τις δημιουργίες σου πρώτα από όλα σαν κόμματι μιας αφήγησης και όχι απλά ως προϊόντα προς πώληση. Μην ξεχνάς ότι το Instagram είναι το κατεξοχήν Μέσο για να προωθήσεις lifestyle περιεχόμενο και να αφηγηθείς τη δική σου μοναδική ιστορία μέσα από ζωντανές γεμάτες ενέργεια και ζωή εικόνες!

 
9.       Βγάλε όσες περισσότερες φωτογραφίες μπορείς, παίξε, διασκέδασέ το

Αν από οτιδήποτε κάνεις λείπει αυτό που λέμε ‘ψυχή’, το αποτέλεσμα θα στερείται με τη σειρά του ενέργειας, πνοής, ζωής. Για αυτό, ζήσε το! Απελευθερώσου από ανασφάλειες, ντροπές, στεγανά και όρα που σε δεσμεύουν και δοκίμασε να το απολαύσεις. Μην το κάνεις σαν αγγαρεία όσο και αν πραγματικά θα ευχόσουν να το αναλάβει κάποιος άλλος. Μία ζωή την έχουμε, μάθε όσα περισσότερα μπορείς. Ζήσε όσα περισσότερα μπορείς. Γίνει για λίγο φωτογράφος, παίξε με την κάμερά σου, βγάλε, βγάλε και βγάλε φωτογραφίες. Διασκέδασέ το και το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει! Και πού ξέρεις, μπορεί τελικά να ανακαλύψεις πως η τέχνη της φωτογραφίας δεν είναι τόσο μακριά από εσένα όσο νόμιζες..

 
10.   Δες τι κάνουν οι άλλοι

...και μάθε από αυτούς. ‘Success leaves clues’ όπως λέει και ο αγαπημένος μας life & business coach Tony Robbins. Περιηγήσου στο Instagram, ‘χάζεψε’ σελίδες και accounts, επισκέψου ξανά και μελέτησε όσα σου αρέσουν, σημείωσε ποιοι θεωρείς πως είναι οι λόγοι για τους οποίους βρίσκεις τα εν λόγω posts/stories ενδιαφέροντα. Τι είναι αυτό το στοιχείο ή τα στοιχεία που σου ‘τράβηξαν’ την προσοχή, αλλά και που σε έκαναν να πατήσεις το μαγικό ‘follow’; Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά στη δική σου αγορά, δες ποιοι είναι οι ανταγωνιστές τους οποίους θαυμάζεις. Πώς διαχειρίζονται το Instagram, τι υλικό αναρτούν; κάθε πότε; Ακολουθείται μια συγκεκριμένη αισθητική; ή μια συγκεκριμένη θεματολογία; Μελέτησε και δεν θα χάσεις!

 
11.   Πειραματίσου με φίλτρα & εφαρμογές

Οι δυνατότητες που προσφέρουν πλέον οι διάφορες εφαρμογές όσον αφορά στην επεξεργασία μιας εικόνας είναι πραγματικά άπειρες. Χωρίς να είμαστε υποστηρικτές της υπερβολής και της κατάχρησης, θεωρούμε ότι μπορείς να διαλέξεις με σύνεση εκείνα που σου ταιριάζουν και να αναδείξεις στον έπακρον τις φωτογραφίες σου.

Δημοσιεύτηκε από
Logo square
Jamjar
20 Οκτωβρίου 2020