Εγχειρίδιο Δημιουργού

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να πουλήσεις τη δουλειά σου online

Πώς να επιλέξεις κάμερα για τη φωτογράφιση των προϊόντων σου
9 λεπτά ανάγνωσης
Πώς να επιλέξεις κάμερα για τη φωτογράφιση των προϊόντων σου
Τόσο με τη δυναμική είσοδο των smartphones στη ζωή μας όσο και με την έλευση των Μέσων Κοινωνικής δικτύωσης και άλλων σχετικών εφαρμογών, η φωτογραφία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της ζωής και της καθημερινότητάς μας με όλους μας να έχουμε μετατραπεί σε εν δυνάμει επαγγελματίες φωτογράφους. Βασικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει η διαρκής αναβάθμιση των smartphones και ο εξοπλισμός τους με κάμερες που παρέχουν πλέον τόσες δυνατότητες που πολλές φορές τίθεται εύλογα το ερώτημα, αξίζει να επενδύσει κανείς σε μια ‘κανονική’ κάμερα;

Η έρευνά μας έδειξε πως εξαρτάται! Κανείς δε μπορεί να πει ότι ένα smartphone δε μπορεί να είναι αρκετό για να βγάλεις υπέροχες φωτογραφίες κορυφαίας ποιότητας. Όλα, όμως, εξαρτώνται από το ζητούμενο και τις δικές σου προσωπικές ανάγκες καθώς αυτές μπορεί να εξυπηρετούνται καλύτερα με μια κάμερα DSLR. Επίσης, μπορεί η κάμερα του smartphone σου να σε έχει δικαιώσει σε ένα βαθμό, αλλά να θέλεις να πειραματιστείς, να μάθεις, να εξελιχθείς και  αναβαθμίσεις ακόμη περισσότερο τις φωτογραφίες σου.

Είτε, λοιπόν, έχεις πειραματιστεί με το smartphone σου και το αποτέλεσμα σε έχει σχετικώς ικανοποιήσει, είτε ακόμη ‘ψάχνεσαι’ σχετικά με το πώς θα πετύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, διάβασε παρακάτω ποιες είναι οι βασικές επιλογές που έχεις όσον αφορά στην κάμερα και ποια είναι τα μειονεκτήματα/πλεονεκτήματα της κάθε μίας.

Smartphones

Ελάχιστοι πλέον είναι όσοι δεν διαθέτουν ένα smartphone – πολυεργαλείο για να συνδέεονται στις αγαπημένες τους εφαρμογές, να σερφάρουν στο διαδίκτυο, να συνομιλούν με τους φίλους τους και να βγάζουν, φυσικά, πολλές πολλές φωτογραφίες. Δικαίως και λογικά, λοιπόν, να αποτελεί μια από τις πρώτες επιλογές που έχεις για να φωτογραφίσεις τις δημιουργίες σου.


Πλεονεκτήματα

Ευκολία & Ευχρηστία – το smartphone είναι μικρό (μικρότερο από μια κάμερα), ελαφρύ και έτσι, πολύ εύκολο να το χρησιμοποιείς και να το μεταφέρεις παντού χωρίς κόπο και να βγάζεις τις φωτογραφίες σου σε ελάχιστο χρόνο από όπου και αν είσαι.

Επεξεργασία – πλέον και με τις απεριόριστες επιλογές σε εφαρμογές μπορείς να επεξεργαστείς τις φωτογραφίες σου πάρα πολύ εύκολα απευθείας μετά τη λήψη, να διροθώσεις χρώματα και φωτεινότητα, να προσθέσεις backgrounds, φίλτρα κ.ο.κ. και να ολοκληρώσεις τη διαδικασία σε δευτερόλεπτα.

Ανάρτηση/Δημοσίευση με ελάχιστα κλικ οι φωτογραφίες σου βρίσκονται αναρτημένες στο jamjar store σου, στο Facebook ή στο Insta σου, αποθηκευμένες στο drive ή σε ένα online χώρο αποθήκευσης χωρίς κόπο και σε ελάχιστο χρόνο.

Μειονεκτήματα

Περιορισμοί στους Φακούς – η αλήθεια είναι πως παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα smartphones διαθέτουν πολύ καλό φακό και με τη βοήθεια της τεχνικής νοημοσύνης μπορούν να κάνουν θαύματα, δεν προσφέρουν στο χρήστη επιλογές όσον αφορά στους φακούς που μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και που σε πολλές περιπτώσεις είναι απαραίτητοι όπως π.χ. φωτογραφήσεις από πολύ μακριά ή πολύ κοντά, ευρυγώνιες κ.ο.κ.

Περιορισμοί στα manual settings (χειροκίνητες επιλογές)  – τα smartphones δεν προσφέρουν τα manual settings (διάφραγμα, κλείστρο – ταχύτητα κλείστρου, σένσορα, iso) των φωτογραφικών μηχανών που σου επιτρέπουν να δοκιμάσεις, να πειραματιστείς και να είσαι, έτσι, εκείνος – η που θα ορίσει πλήρως το τελικό αποτέλεσμα.

Zoom – γενικώς τα smartphones δεν ανταποκρίνονται καλά στο zoom καθώς εν αντιθέσει με τις κάμερες που χρησιμοποιούν διαφορετικούς φακούς για να επιτύχουν το zoom διατηρώντας υψηλή την ανάλυση, ένα κινητό τηλέφωνο απλώς μεγαλώνει την εικόνα και κάνει crop με αποτέλεσμα να γίνεται η ανάλογη έκπτωση στην ανάλυση.

Χαμηλή απόδοση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού – δυστυχώς, τα smartphones δεν προσφέρουν καλό αποτέλεσμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

 Compact Cameras (ή point and shoot camera)

Οι compact cameras αποτελούν μια ενδιάμεση λύση μεταξύ των smartphones και των DSLR φωτογραφικών μηχανών καθώς προσφέρουν περισσότερους αυτοματισμούς αλλά και manual settings από τα κινητά, ενώ αποτελούν παράλληλα μια εύκολη και εύχρηστη επιλογή για όσους ζητάνε κάτι παραπάνω σε ποιότητα και εργαλεία.



Πλεονεκτήματα

Μέγεθος – μια compact camera είναι πολύ πιο μικρή και ελαφριά από μια DSLR και έτσι μπορείς να τη μεταφέρεις παντού εύκολα και να την έχεις μαζί σου όλες τις ώρες.

Μπαταρία – εν αντιθέση με τις μπαταρίες των smartphones που εξαντλούνται πιο γρήγορα δεδομένου ότι η καθημερινή τους χρήση δεν περιορίζεται στη φωτογράφιση, οι compact cameras διαθέτουν δυνατές μπαταρίες μεγάλης διάρκειας που σου επιτρέπουν να τραβήξεις μέχρι και 500 λήψεις σε κάθε φόρτιση.

Zoom– αν το zoom είναι μια λειτουργία που έχεις δει ότι χρειάζεσαι για να εστιάσεις σε λεπτομέρειες τότε μια compact κάμερα αποτελεί μια πιο ορθή επιλογή σε σχέση με ένα smartphone καθώς διατηρεί την ανάλυση της φωτογραφίας σε υψηλά επίπεδα.

Μεγαλύτερος αισθητήρας – οι compact cameras διαθέτουν μεγαλύτερο αισθητήρα (σένσορα) γεγονός που τους επιτρέπει να προσφέρουν φωτογραφίες μεγαλύτερης ευκρίνειας, πιο ‘καθαρές’ και με μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό – η απόδοσή τους σε χαμηλό φωτισμό θεωρείται καλύτερη από εκείνης των κινητών τηλεφώνων.

Μειονεκτήματα

Περιορισμοί στα manual settings – μια compact camera διαθέτει μεν αυτοματοποιημένες λειτουργίες υψηλής ποιότητας, δεν προσφέρει δε τα manual settings μιας DSLR κάμερας τα οποία, όμως, μπορεί να κάνουν τη διαφορά στις φωτογραφίες σου ανάλογα πάντα με τις ανάγκες σου.

Χαμηλή απόδοση σε προϊοντικές φωτογραφίες – οι compact μηχανές δε θεωρούνται ιδανικές για προϊοντικές φωτογραφήσεις για eshop καθώς συνήθως το ενσωματωμένο flash τους βρίσκεται κοντά στο φακό με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να βγαίνουν λίγο φλατ και άτονες.

‘Ψαλίδα’ που κλείνει σταδιακά με τα smartphones – η δυναμική των smartphones στις ζωές όλων είναι τέτοια που η πρόοδος, η εξέλιξη και η τεχνολογική τους αναβάθμιση είναι συνεχής και αδιάκοπη με το ένα μοντέλο να διαδέχεται το επόμενο. Έτσι και η ‘ψαλίδα’ με τις compact μηχανές διαρκώς κλείνει και μπορεί σε λίγο καιρό η ανάγκη χρήσης των τελευταίων σιγά σιγά να εξαλειφθεί.

DSLR κάμερες - «ψηφιακή μηχανή με σκόπευση μέσω του φωτογραφικού φακού και καθρέφτη».

Για πολλά χρόνια οι DSLR κάμερες θεωρούνταν ως η κορυφαία επιλογή για κορυφαίες φωτογραφίες υψηλής ποιότητας. Και παρά την είσοδο των mirrorless μηχανών θεωρούνται ακόμη από πολλούς λάτρεις του είδους αναντικατάστατες. Η βασική διαφορά τους έναντι των compact μηχανών έγκειται στο γεγονός ότι οι DSLR χρησιμοποιούν έναν καθρέπτη υπό γωνία 45 μοιρών και ένα πρίσμα που αντιστρέφει το είδωλο κατακόρυφα και οριζόντια ώστε ο φωτογράφος να το βλέπει κανονικά πριν πατήσει το κλικ για τη λήψη. Μόλις γίνει το κλικ ο καθρέπτης μαζεύει στο πάνω μέρος της μηχανής, το κλείστρο ανοίγει, μπαίνει το φως και φτάνει στον αισθητήρα . Ποια είναι επιπροσθέτως, όμως, και τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα μιας DSLR μηχανής;


Πλεονεκτήματα

Ποικιλία σε φακούς – από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα αν όχι το σημαντικότερο είναι η δυνατότητα που σου δίνεται να πειραματιστείς με τους διαθέσιμους φακούς και να δοκιμαστείς ως φωτογράφος σε πληθώρα διαφορετικών φωτογραφικών περιστάσεων. Θα πρέπει παρόλα αυτά να λάβεις υπόψη σου πως η ποικιλία σε φακούς, εξαρτάται από το μοντέλο και την κατασκευάστρια εταιρεία που θα διαλέξεις.

Σταθερές φωτογραφίες – καθώς για να τραβήξουμε μια φωτογραφία με DSLR μηχανή συνήθως το κάνουμε ακουπώντας τη μηχανή στο πρόσωπό μας, οι φωτογραφίες είναι λιγότερο ‘κουνημένες’ από εκείνες που τραβάμε με μια compact μηχανή την οποία συνήθως απομακρύνουμε αισθητά από το πρόσωπο για να σκοπεύσουμε και να επιτύχουμε τη λήψη μας.

Πολύ καλή απόδοση στο χαμηλό φωτισμό – σε αντίθεση με τα smartphones, οι DSLR προσφέρουν υψηλής ποιότητας εικόνες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Μπαταρία – με την οθόνη και τον αισθητήρα να μην τίθενται υποχρεωτικά σε λιετουργία κατά την σκόπευση, η μπαταρία καταναλώνεται έξυπνα προσφέροντας στη μηχανή μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ανά φόρτιση.

«shutterlag» – οι DSLR μηχανές φημίζονται για το σημαντικά πιο γρήγορο χρόνο απόκρισης από το πάτημα του κουμπιού μέχρι το τέλος της φωτογράφισης.

Μειονεκτήματα

Μέγεθος & βάρος – από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των DSLR είναι στην ουσία ο μεγάλος όγκος και το αυξημένο βάρος τους που τις καθιστά λιγότερο εύχρηστες από τις εναλλακτικές επιλογές σου μιας και μεταφέρονται πιο δύσκολα.

Τιμή – Κόστος – σίγουρα αν επιλέξεις να αγοράσεις μια DSLR θα πρέπει να γνωρίζεις ότι πρόκειται για μια μίνι επένδυση αφού οι τιμές για μια ανάλογη μηχανή ξεκινάνε από τα 300€. Δεν είναι πως δεν τα αξίζει, αλλά σίγουρα το ποσό είναι σημαντικό. Τα ίδια, όμως, και περισσότερα θα έδινες ίσως και για ένα smartphone με τη διαφορά πως τα χρήματα που θα επένδυες δε θα ήταν αποκλειστικά αφιερωμένα στο θέμα φωτογραφία.

Έλλειψη δυνατότητας σκοπεύσης μέσα από την οθόνη – στις DSLR μηχανές δε δίνεται συνήθως η δυνατότητα αυτή (live view) και έτσι, δε μπορείς να ελέγξεις τη λήψη πριν την τραβήξεις για να βεβαιωθείς για τα χρώματα, τη γωνία λήψης κ.ο.κ.

Mirrorless ή αλλιώς κάμερες χωρίς καθρέφτη 

Αν και για πολλά χρόνια οι DSLR θεωρούνταν ως  η κορυφαία επιλογή είδους φωτογραφικής μηχανής, οι mirrorless κάμερες ήρθαν για να αμφισβητήσουν την κυριαρχία τους και να διεκδικήσουν τη θέση τους στην καρδιά των επίδοξων φωτογράφων. Όσον αφορά στη βασική τους διαφορά με τις DSLR αυτή έγκειται στο γεγονός ότι οι mirrorless όπως και οι compact κάμερες ή και τα smartphones, δεν χρησιμοποιούν καθρέφτη για να αποτυπώσουν την εικόνα. Αντιθέτως, το φως ταξιδεύει μέσα από τους φακούς κατευθείαν στον σένσορα/αισθητήρα ο οποίος με τη σειρά του μεταδίδει την εικόνα στο ηλεκτρονικό σκόπευτρο.


Πλεονεκτήματα

Μέγεθος & Βάρος – καθώς οι mirrorless δεν χρειάζονται καθρέπτη και πρίσμα για τη λήψη της φωτογραφίας, κερδίζουν σημαντικά στο θέμα της ευχρηστίας, καθώς είναι αισθητά μικρότερες σε μεγέθος και ελαφρύτερες από τις DSLR μηχανές. 

Liveviewμέσα από ηλεκτρονικό σκόπευτρο – ένα πολύ σημαντικό πλεοκέκτημα των mirrorless φωτογραφικών μηχανών είναι η δυνατότητα που δίνεται στο φωτογράφο να δει εκ των προτέρων το τελικό αποτέλεσμα της λήψης του, αφού με το ηλεκτρονικό σκόπευτρο στην ουσία απολαμβάνει ένα live view της εικόνας πριν τη λήψη. Ξέρει, έτσι, εξαρχής πώς θα είναι η φωτογραφία του, γεγονός που του επιτρέπει να κάνεις τις απαραίτητες διορθώσεις πριν το μαγικό κλικ.

Περισσότερες manual επιλογές από compact/smartphones– όσον αφορά στα διαθέσιμα manual settings (χειροκίνητες επιλογές στο menu), οι mirrorless μιηχανές 'στέκονται' κάπου ανάμεσα στις DSLR από τη μία και στις compact & τα smartphones από την άλλη αφού δίνουν στον εκάστοτε φωτογράφο περισσότερες επιλογές να πειραματιστούν παραμένοντας, όμως, συγκριτικά πολύ λιγότερο περίπλοκες από τις DSLR.

Ποικιλία σε φακούς – και πάλι οι mirrorless κάμερες ξεπερνούν τα smartphones και τις compact μηχανές σε διαθέσιμους φακούς για την κάλυψη διαφορετικών αναγκών ανά είδος φωτογραφίας. 

Μειονεκτήματα

Τιμή/Κόστος – δεδομένων των παραπάνω σημαντικών πλεονεκτημάτων έναντι τόσο των compact και των smartphones όσο και των DSLR σε κάποια επίπεδα, το κόστος για την αγορά μιας mirrorless κάμερας δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο με τις τιμές να ξεκινάνε και πάλι από τα 300€ περίπου.

Λιγότερες επιλογές σε φακούς & αξεσουάρ – είπαμε, μπορεί μια mirrorless φωτογραφική μηχανή να σου προσφέρει περισσότερες επιλογές σε φακούς από τις compact και τα smartphones, συνήθως όμως, δεν ξεπερνά τις DSLR μηχανές στην ποικιλία που οι τελευταίες μπορούν να προσφέρουν σε έναν επαγγελματία ή ερασιτέχνη φωτογράφο.

Δημοσιεύτηκε από
Logo square
Jamjar
13 Ιουλίου 2020