μενού

jamjar

enamelove_jewels

(10)
  • Χαλάστρα
  • Ανοιχτό από 30 Αυγ 2018
  • 22 πωλήσεις
Ρώτησε τον δημιουργό

Χειροποίητα κοσμήματα με σμάλτο σε ασήμι 925

Ονομάζομαι Αρβανιτίδου Βαλεντίνη, ζω στην Θεσσαλονίκη και είμαι μητέρα δύο παιδιών. Έχω σπουδάσει αργυροχρυσοχοΐα και Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Κατασκευάζω κοσμήματα σε ασήμι 925 και κοσμήματα με σμάλτο και έγκλειστο καθαρό ασήμι ή φύλλο χρυσού 24 καρατίων. Η πρώτη μου επαφή με την τεχνική του cloisonné έγινε το 1999, όταν εργάστηκα ως μαθητευόμενη αργυροχρυσοχόος πλάι σε μια από την σημαντικότερες κατασκευάστριες κοσμημάτων στη Θεσσαλονίκη. Εκεί γεννήθηκε η αγάπη μου για τις τέχνες και η ανάγκη του πειραματισμού με τα χρώματα και με διαφορετικές φόρμες και υλικά. Σήμερα, αποφάσισα να ασχοληθώ με την κατασκευή κοσμημάτων. Με την ενθάρρυνση και την υποστήριξη του συζύγου μου, φτιάξαμε ένα εργαστήριο σε μια επαρχιακή πόλη της Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα όσων προαναφέρθηκαν ήταν η δημιουργία μιας σειράς κοσμημάτων που κατασκευάστηκαν με πολλή αγάπη, μεράκι και απώτερο σκοπό ν' αγαπηθούν εξίσου κι από εσάς. Κάθε κόσμημα εκτός από τα υλικά, περικλείει την χαρά και την πληρότητα που αισθάνομαι όταν το κατασκευάζω, όπως και την ελπίδα πως κάπως έτσι θα αισθανθεί και η κάθε μια από εσάς όταν θα το φοράει.

Τα σμάλτα που χρησιμοποιώ, τα έχω επεξεργαστεί σε υψηλές θερμοκρασίες (700oC-800oC), για να αποκτήσουν την μορφή που επιθυμώ. Στα περισσότερα κοσμήματα, οι εξωτερικές φόρμες είναι γεωμετρικά σχήματα όπως το τετράγωνο, ο κύκλος, το ορθογώνιο και το οβάλ, έτσι ώστε να έχω ένα καμβά που μου επιτρέπει να δημιουργήσω νέους συνδυασμούς με χρώματα και υλικά. Τα σχέδια με τα σύρματα, γίνονται με το χέρι. Αποτέλεσμα αυτού είναι η μοναδικότητα του κάθε κοσμήματος. Ακόμη και η αναπαραγωγή του ίδιου σχεδίου σε κάθε κόσμημα φέρει κάθε φορά διαφορετικό αποτέλεσμα. Μπορεί να έχει τα ίδια ή παρόμοια σχέδια και χρώματα, εφόσον ζητηθεί, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να είναι πανομοιότυπο με το προηγούμενο. Το σμάλτο είναι για μένα από τα πιο αγαπημένα υλικά. Ευαίσθητο και ευπροσάρμοστο αρχικά, μου δίνει την δυνατότητα να κλείσω μέσα του συναισθήματα και μικρές ιστορίες που θα διαρκέσουν για πάντα.

Το σμάλτο είναι μια υαλώδης εύτηκτη ουσία, που χρησιμοποιείται στη διακόσμηση κοσμημάτων ή κεραμικών αντικειμένων. Η χρήση του σμάλτου στο κόσμημα εμφανίζεται από την αρχαιότητα με διαφορετικές τεχνικές. Εφαρμόστηκε στην Αίγυπτο, στην Μεσοποταμία, στην αρχαία Ελλάδα κι αργότερα στο Βυζάντιο, στη Δυτική Ευρώπη και στην Κίνα. Μια από αυτές, είναι η τεχνική του cloisonné. Η επιφάνεια του κοσμήματος που θα διακοσμηθεί, χωρίζεται σε τμήματα (cloisonnes στα γαλλικά), ανάλογα με το σχέδιο. Ο διαχωρισμός επιτυγχάνεται με σύρματα από χαλκό ή ασήμι και οριοθετεί τα διαφορετικά τμήματα του αντικειμένου. Η συγκόλληση του σύρματος με το σμάλτο επιτυγχάνεται με το ψήσιμο του αντικειμένου σε ειδικό φούρνο. Με αυτό τον τρόπο σταθεροποιούνται και ενσωματώνονται τα διαφορετικά υλικά, επιτυγχάνεται ο οπτικός διαχωρισμός των χρωμάτων μεταξύ τους και εμποδίζεται η διάχυση των χρωμάτων.

Δημιουργός
Βαλεντίνη Αρβανιτίδου
Ρώτησε τον δημιουργό

enamelove_jewels

11 προϊόντα

Αξιολογήσεις Πελατών

E
Eyh Ζ. στις 12/03/2021
Ευχαριστώ!
Φ
Φωτεινη Κ. στις 08/05/2020
πολύ όμορφα σκουλαρικάκια!!!
Ν
Ναντια Τ. στις 21/02/2020
Φανταστική δημιουργία!
Ενημέρωσου άμεσα για προσφορές, εκπτώσεις & νέες αφίξεις!